17-08-2021

Stanowisko OSiR w sprawie publikacji

Publikujemy oświadczenie w sprawie artykułu „Kluczevia zagra przy Ceglanej. Nie zasłużyła na normalną trawę. Główne boisko tylko dla Błękitnych”, opublikowanego na portalu www.stargard.naszemiasto.pl w dn. 13.08.2021 r.

W nawiązaniu do opublikowanego artykułu informujemy, iż OSiR Stargard był koordynatorem rozmów i uzgodnień pomiędzy zainteresowanymi klubami, tj. Klubem Piłkarskim Błękitni a Zakładowym Klubem Sportowym Kluczevia w zakresie ich występów w rozgrywkach III ligi na Stadionie Miejskim przy ul. Ceglanej.

Zakładowemu Klubowi Sportowemu Kluczevia zaproponowano grę na boisku ze sztuczną nawierzchnią, które spełnia wszelkie wymogi licencyjne dla klubów III ligi. Taka propozycja została poparta argumentami związanymi z dbałością o murawę głównego boiska. Wysokie i stale rosnące koszty jej utrzymania oraz regularnych zabiegów pielęgnacyjnych wymuszają konieczność ograniczenia liczby godzin korzystania z płyty w ciągu tygodnia. Nawet Klub Piłkarski Błękitni, który rozgrywa mecze na głównej płycie, jest zobowiązany przeprowadzać treningi lub gry kontrolne na polu za bramkami lub na pozostałych boiskach na Stadionie Miejskim, a wkrótce także na boisku przy Zespole Szkół Budowlano-Technicznych, którym również zarządza OSiR.

W oficjalnym piśmie ZKS Kluczevia zwrócił się do nas z prośbą o możliwość rozegrania na Stadionie Miejskim przy ul. Ceglanej aż 8 spotkań w ramach rundy jesiennej rozgrywek III ligi (w dziewiątym - z Błękitnymi - nastąpiła zamiana gospodarza). Taka liczba spotkań rozgrywanych potencjalnie na głównej płycie, przy dodatkowych 10 meczach Klubu Piłkarskiego Błękitni w rundzie jesiennej wpłynęłaby znacząco na stan płyty oraz konieczność poniesienia dodatkowych, wysokich kosztów związanych z pielęgnacją murawy, a w ostateczności - jej całkowitej wymiany przed rundą wiosenną.

W konsekwencji wspólnych rozmów i ustaleń, Kluczevii zaproponowano rozgrywanie meczów na boisku ze sztuczną nawierzchnią. Podobnie czynią to inne kluby w całej Polsce, jak np. Skra Częstochowa, która awansowała w ubiegłym sezonie do I ligi, czy Bałtyk Gdynia, który występuje w tej samej klasie rozgrywkowej co Błękitni i Kluczevia. Zarząd ZKS Kluczevia oraz drużyna propozycję przyjęli. Sam prezes podkreślił w rozmowie telefonicznej z naszym pracownikiem, że jest zdziwiony treścią artykułu i w żadnym wypadku ta publikacja nie była inicjatywą klubu.

Pragniemy również podkreślić, iż zarówno OSiR Stargard, jak i Klub Piłkarski Błękitni wspomogli Kluczevię w całym procesie licencyjnym i związaną z nim dokumentacją, a także w zakresie przygotowania boiska i zaplecza socjalnego oraz pierwszeństwa w zakresie ustalenia godzin spotkań na boisku ze sztuczną nawierzchnią. Ponadto OSiR Stargard zaoferował wsparcie dla klubu z Niemcewicza w dostosowaniu tamtejszego boiska do wymogów licencyjnych.

Wynikające z artykułu insynuacje, jakoby któryś z klubów w Stargardzie był faworyzowany są dla nas całkowicie niezrozumiałe. Jako zarządcy największych obiektów sportowych w mieście zawsze staramy się i robimy wszystko, by pomimo często wielu przeciwności, każdy użytkownik posiadający prawo do korzystania z danego obiektu był usatysfakcjonowany.

Ponadto pragniemy podkreślić, że nigdy z naszej strony nie było odmowy udzielenia informacji przedstawicielom mediów. Natomiast z przedstawionej w artykule informacji wynika, jakoby OSiR Stargard celowo nie chciał odnieść się do sprawy. Zgodnie z ustawą o dostępie do informacji publicznej, udostępnianie informacji na wniosek następuje bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku. Zauważmy, że w tej sytuacji mail z pytaniem w przedmiotowej sprawie został przysłany do nas w piątek, 13 sierpnia o godz. 10.00, z jednoczesną prośbą o odpowiedź do godz. 15.00. Z uwagi na ważne spotkanie i posiedzenie zarządu OSiR Stargard, odpowiedź w wymaganym, choć dodajmy w bardzo krótkim czasie nie była możliwa.

W przypadku dalszych wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.